RECEPTORPORTÁL KFT.

Élelmiszeripari termékek gyártása, forgalmazása
Kozmetikai és háztartásvegyipari termékek gyártása, fejlesztése

Élelmiszeripari termékek - konyhakész svájci sajt fondue

A SAJTFONDÜK, CSOKOLÁDÉFONDÜK ÉS A HÚSFONDÜK TÖRTÉNETE amerikai szemmel.

A sikerhez az út New Yorkon át vezetett.

A sajtfondük ismertségét és sikerét a reklám kampánnyal megtámogatott csokoládéfondük hozták el 1974-ben, Orlandóban. A csokoládéfondü és a húsfondü amerikai találmány. Az egy tálból való evést nevezték el szintén amerikában fondü stílusnak. Ez az elnevezés megkönnyíti az írásban való kommunikációt a sajtfondük felszolgálásának különböző módjáról. Pl. Hogyan szeretné fogyasztani a sajtfondüt, fondü stílusban vagy öntetként? A fondük eredetéről eltérő elméletek láttak napvilágot.. Az egyik elmélet szerint a szerzetesek étele volt a böjti időszakban, a másik elmélet szerint a svájci hegyekben élő pásztorok étele volt. Az elkészítés módja azonban mindkét elmélet szerint megegyezik. „hegyi” sajtokat olvasztottak össze fehérborokkal és cseresznye pálinkával , majd pedig kenyérkockákat mártogattak bele és bort fogyasztottak hozzá. A hegyi sajtok alatt értjük az alpesi növényzetű legelökön tartott tehenek tejéből előállított kemény sajtokat, mint például az Emental-i és Gruyere-i sajtokat A fondük a hírnevet azonban nem Svájcban , hanem New York-ban szerezték. Jean Brillant-Savarin egy francia menekült, 1871-ben 2 évet töltött az USA-ban szakácsként. Itt mutatta be a francia fagylaltot és a svájci sajtfondüket. Az ő fondüjei eltérően a svájci recepttől tartalmaztak tejszínt , tojást és vajat is. Csak 1945 után a II. Világháború befejezését követően Amerikát elözönlötték a hazatérő katonák, utazók, menekültek és vitték a hírt a Svájci síterepek varázslatos ételéről a sajtfondüről. A hírnév azonban 1956-ig váratott magára. 1956-ban a New York-i Swiss Challet (Svájci Faház) étterem konyhafőnöke Konrad Eigl bemutatta a svájci sajtfondük mellett a marhahús fondüt Bourguignonne stílusban. Az igazi sikert a reklámkampánnyal megtámogatott csokoládé fondü hozta el a fondük számára 1964-ben. Sorra jelentek meg a fondü szakácskönyvek. A siker nagy volt. Orlandóban Bruce Knoechel és Roy Nelson megnyitották az első fondü éttermet, amely csak 2 féle fondüt kínált. A sajt-, és a marhahús fondüt. A tulajdonosok ezt követően rohamosan nyitották az új és új fondü éttermeket az USA-ban. Jelenleg 110 tagja van a hálózatuknak.1975-ben a Johnston testvérek Mark, Mike és Bob kiegészítették a választékot a csirke fondüvel és véglegesen felvették a listára a csokoládé fondüt. Ők nevezték el a közös tálból való evést Fondü Stílusnak Az Alpok Svájci részén, az Alpok Franciaországi (Savoya) részén minden sícentrumban van FONDÜ Étterem. Svájcban menetrendszerűen , a túristák számára fondü hajókat indítanak nyáron a Zürichi tavon és fondü vonatokat indítanak Gruyere-ből . Mindezek mellett Svájc minden szomszédjában felszolgálják a fondüket az éttermek. A Fondü mint karácsonyi vacsora. A fondü stílusban felszolgált ételek az egyik vélemény szerint a XIV.századi Mongóliához vezetnek vissza , a másik elképzelés szerint még régebbre . A közös tálból való evésnek rendkívül jó közösségteremtő és megtartó ereje van. Ezért sokan karácsonyi vacsoraként is fogyasztják a fondüket. Természetesen más megfontolások is vezetnek a közös tálból való evés alkalmazásához. Pl.: A régi uralkodó családok közül pl. a hírhedt Borgias család , a mérgezés elkerülése végett evett közös tálból alattvalóival. Amerikában Szilveszterkor fogyasztják a legtöbben. Mit adtak a világnak ezen a téren más nemzetek? Japán, Shabu-Shabu néven húsfondüket fogyaszt. Olaszország, Fritto Misto néven szintén húsfondüket fogyaszt. Spanyolország, El Gran Frou Frou néven szintén húsfondüket fogyaszt. Wels, Welsh Rabbit néven fogyasztja a sajtfondüket,(Sajtos pirítós).

 

Folyamatosan jelennek meg az új és új fondü alkotások Svájcban. Ezek már előre bekevert sajtfondük, amelyeket otthon csak fel kell olvasztani és már kész is a vacsora.

Mit adhat a világnak ezen a téren a Kárpátok-Eurorégióban Magyarország ? Válasz későbbi időpontban. A KÖZÖS TÁLBÓL VALÓ EVÉSNEK RENDKÍVÜL JÓ KÖZÖSSÉG TEREMTŐ ÉS MEGTARTÓ EREJE VAN.

Jó étvágyat kívánunk jelenleg a CBA Príma üzleteiben kapható FROMALP FONDUE ORIGINAL sajtfondükhöz . 2 személyes vacsora adagokban van kiszerelve. Önöknek csak fel kell forralni és már tálalható is vagy fondü stílusban vagy öntetként a forró, boros, cseresznye párlatos „hegyi” sajtkeverék. Ízesíthető tört fokhagymával, fehér borssal , bazsalikommal stb. Ízlés szerint.